PGT (PGD) Yöntemi İle Cinsiyet Belirleme Cinsiyet Seçimi
Tüp bebek yönteminin gün geçtikçe gelişmesi ve yeni tedavi yöntemlerinin uygulanması ile birlikte, artık neredeyse herkes bebek sahibi olabiliyor. Tüp bebeğe başvuran ve bu şekilde anne baba olan milyonlarca insan ilk yada ikinci, üçüncü denelerinden sonra bebek sahibi olmayı başaran ve tedaviyi başaran kişilerden oluşuyor. Bebek sahibi olamamak büyük bir sorun olarak görülebilir. Fakat gelişen tıp tedavileri ile artık PGT yöntemi ile cinsiyet belirleme cinsiyet seçimi gibi müdahaleler bile mümkün. Gürcistan gibi en sık tercih edilen Tüp Bebek Merkezlerinde PGT yöntemi ile cinsiyet belirleme cinsiyet seçimi ve sağlıklı embriyo transferi sağlanabiliyor. PGT yöntemi ile anne adaylarına transfer edilecek embriyodan biyopsi ile alınan hücreler genetik testinden geçirilerek ne kadar sağlıklı oldukları tespit ediliyor. Belirlenen en sağlıklı ve cinsiyete seçimine göre tercih edilmiş ve eş spermi ile döllenmesi tamamlanmış embriyolar kadının rahmine nakil ediliyor.
PGT (PGD) Yöntemi İle Hastalık Teşhisi
PGT yöntemi ile cinsiyet belirleme cinsiyet seçimi dışında birçok hastalığın yada kromozomal bozukluğun oluşma ihtimali önceden görülebilir. Down sendromu gibi kromozomal hastalıkların sebebi olabilecek sağlıksız embriyolar PGT testi ile tespit edilir. PGT testinin asıl amacı anne rahmine en sağlıklı embriyoları nakil ederek, PGT yöntemi ile cinsiyet belirleme cinsiyet seçimi ile hayal edilen gebeliğin ve sağlıklı bir bebeğin oluşumunu sağlamaktır. Peki PGT Nedir ve nasıl yapılır?
- PGT tüp bebek tedavisinin başarılı sonuçlanma oranını arttıran ve tüp bebek merkezlerinde yapılabilen bir embriyo genetiği tarama testidir.
- PGT düşük tehlikesini azaltarak sağlıklı bir gebeliği oluşmasını sağlar.
- PGT gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılma ihtimallarini azaltır.
- Anne baba adayları kız yada erkek çocuk isteklerini PGT ile cinsiyet belirleyerek gerçekleştirebilir.
- Embriyoların sağlıklı olanları 1 veya 2 embriyo hücresi alınarak biyopsi sonrası genetik testinden geçirilerek, anne rahmine en sağlıklı embriyolar transfer edilir.
- Genetik laboratuvarlarında test edilen hücreler cinsiyet tercihine göre rapor edilerek anne rahmine transferi başarılı bir şekilde gerçekleştirilir.
PGT Nedir?
PGT; Preimplantasyon genetik tanı yani tüp bebek yöntemlerinde kullanılacak embriyoların herhangi bir sağlık sorununa sahip olup olmadığının testinin tüp bebek yönteminden önce belirlenmesidir. Biyopsi ile embriyolardan alınan örnekler ile embriyo donasyonu öncesi bir sorun olup olmadığı belirlenir. Preimplantasyon genetik tanı yöntemi düşük riski taşıyan, kalıtsal hastalık sahibi olan anne babalar ve kromozomal hastalık riski olan gebeliklerde kullanılır. Ayrıca 35 yaş üstü hamilelerde ve cinsiyet tercihi yapılmak istenen durumlarda da sağlıklı ve istenilen sonuçlar için bu yönteme başvurulur. Yapılan tüm bu test ve tetkitlerden sonra, sağlıklı koşullarda oluşturulmuş embriyoların transferi anne rahmine yapılarak gebeliğin oluşma ihtimali arttırılır. PGT başarısız sonuçlanan tüp bebek yöntemlerinden sonra da uygulanan bir yöntemdir. Gürcistan Batum ve Tiflis'te bulunan Atlas Tüp Bebek Merkezlerinde başarı ile uygulanmaktadır.