Taşıyıcı Annelik Hangi Ülkelerde Yasal
Taşıyıcı anne nedir? bu yöntem ile çocuk sahibi olmak isteyen ailelerde çiftler kendi sperm ve yumurta hücrelerini kullanırlar. Ancak bebek başka bir kadının rahminde büyür ve dünyaya gelir. Bu süreç kadının rahminin bebeğin büyümesi için uygun olmaması sebebiyle tercih edilir. bu şekilde doğan çocuklar kendi anne ve babasının genetik yapısına sahiptir.
Kimler Taşıyıcı Anneliğe Başvurmak Zorundadır?
- Doğuştan rahmi olmayanların,
- Ameliyat ile rahmi alınmış kadınların,
- Rahmin gebeliğe elverişli olmayanların,
- Kalp ve benzeri riskli hastalıklar nedeniyle kadın sağlığının doğuma elverişsiz olanların taşıyıcı anneliğe başvurması zorunludur.
Tüp bebek tedavisi yukarıda sayılan durumlarda uygun bir yöntem değildir. Tüp bebek klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınların uygulayacakları bir tedavi şekli olarak açıklanabilir.
Taşıyıcı annelik hangi ülkelerde yasal diye bir araştırma yaptığınızda ülkemizde bu yöntemin yasal olmadığını öğrenebilirsiniz. Türk Ceza Kanununa göre yasak olan bu durum, bebeğin gelişiminden doğum sonrasında kendi evine gelişine kadar geçecek her aşamayı kapsamaktadır. Uygulama Gürcistan, Girit, Belçika, ABD, Brezilya, Güney Afrika’da serbest bir şekilde uygulanmaktadır. Gürcistan en iyi merkezlerden biridir. Bu uygulama ile doğacak bebekler taşıyıcı annesinin beslendiği yemeklerden ve aldığı oksijenden kullanır. Bu süreçte anne adayının yaşadığı psikolojik durumlardan da etkilendiği söylenebilir. Özellikle AIDS gibi bir takım hastalıkların çocuğa geçme riski olması sebebiyle taşıyıcı anne olacak kadınların sağlık durumunun ciddi bir şekilde kontrolden geçmesi gerekmektedir.
Taşıyıcı Anneye Herhangi Bir Para Ödeniyor Mu?
Bu işin ticaret olarak yapılması kesinlikle yasak olmakla beraber, pek çok yerde dokuz ay boyunca gebe olan kadına belli maliyetlerin ödenmesi gerekli görülmüş. Bu işlemin tecrübesi kanıtlanmış doktorlar eşliğinde takip edilmesi gerekmektedir. Süreç zor ve meşakkatli olabileceği gibi taşıyıcı anne ve bebek sahibi olan çiftin her konuda anlaşması da önemli bir zaruriyettir. Çocuk sahibi olamayan çiftler için stresli bir bekleyiş süreci olan bu dönemin taşıyıcı annelik hangi ülkelerde yasal ise sadece o ülkelerde yapılması gereklidir. Taşıyıcı annelik sürecinde temel hedef sağlıklı bir bebeği annesinin kucağına vermektir.
Taşıyıcı annelik hangi ülkelerde yasal sorusuna verilecek cevaptan sonra akla gelecek ilk soru ise taşıyıcı annenin seçiminin nasıl yapılması gerektiğidir. Sağlıklı bir bebeğe sahip olmak için anne adayının seçimi son derece büyük önem taşımaktadır. Taşıyıcı anneliğin serbest olduğu ülkelerde bu seçimi yapmak için belli kurumlar referans vermektedir. Her sağlıklı kadının taşıyıcı anne olamayacağı gözden kaçırılmaması gereken bir gerçekliktir. Yaşanacak süreçte taşıyıcı anne adayının psikolojik açıdan da sağlıklı olması önemlidir. Bebeğe bağlanma, doğum sonrası bebeği teslim edememe gibi durumlar yaşanabilen sorunlar arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Doktorunuzdan taşıyıcı annelik hangi ülkelerde yasal konusu hakkında bilgi alabilirsiniz.