Yumurta donasyonu nedir?
Yumurta donasyonu diğer adıyla yumurta nakli normal tüp bebek yöntemindeki gibi elde edilen donor(yumurta bağışcısı) yumurta hücrelerinin, alıcı kadının eşinin spermleri ile embriyo haline getirilip ve alıcı kadının rahmine yeterli sayıda embriyonun transfer edilmesi işlemidir. Yumurta donasyonu işlemi yapılarak doğan ilk bebek, 1984 yılında doğmuştur. Yumurta nakli kadının kendi yumurtalarıyla bebek sahibi olamayacağı durumlarda bebek sahibi olmasını sağlayacak tek tıbbi seçenektir. Ancak yumurta donasyonu pekçok ülkede yasaktır. Gürcistan”da yumurta donasyonu çok sıkı yasalar altında 20 yıla yakın süredir yapılmaktadır.
Yumurta nakli yöntemi ile gebelik yaşamasına engel olabilecek herhangi bir sistemik hastalığı olmayan her kadın, her yaşta teknik olarak hamile kalıp bebek sahibi olabilir.Bununla beraber etik kurallar düşünüldüğü zaman maksimum 50 yaş uygun kabul edilmektedir.
Yumurta donasyonu, yumurta donörü ve alıcı ailenin birbirini tanıdığı veya tanımadığı olarak iki şekilde yapılır. Genellikle hem donor hem alıcı aile birbirini tanımak istemez. Donör, doğacak bebeğin biyolojik olarak annesi olduğu için, ilerleyen yıllarda bebek üzerinde hak talep etme ihtimalini düşünülerek birbirini tanımayan sistem en doğru olanıdır. Gürcistan yumurta donasyonu yasaları yumurta donörünün böyle bir talepte bulunmasını engellemek için donor ile noter kanalıyla sözleşme yapılmasını zorunlu kılarak ilerde oluşabilecek problemleri engellemektedir.
Yumurta donasyonu kimlere uygulanabilir?
Hamile kalıp doğum yapabilecek bir rahmi olup, erken menopoza girmiş, yumurta hücrelerinin kromozomlarında problem olan, herhangi bir sebepten dolayı yumurtalıkları operasyonla alınmış veya işlevini kaybetmiş, kanser nedeniyle tedavi gördüğü tedaviden dolayı yumurtalıklarının işlevini yitirmiş , bebeğine kalıtsal hastalık geçme ihtimali olan , defalarca tüp bebek işlemi yaptırıp tekrarlayan başarısız sonuçları olan veya sürekli düşükle sonuçlanmış gebelik yaşayan kadınlara uygulanabilir.
Yumurta donasyonu için en uygun donör nasıl belirlenir?
Yumurta donörü , 20-30 yaş arasında fiziki ve mental yönden sağlıklı olmalıdır. Gürcistan yumurta donasyonu yasaları gereği sağlıklı bebek dünya’ya getirmiş kadınlardan seçilir. Yumurta donörlerinin aileleri de kalıtsal hastalıklar göz önüne alınarak detaylı bir şekilde incelenir. Herhangi bir madde bağımlısı olmayan kişiler arasından seçilir.Tıbbi olarak gerekli olan bulaşıcı hastalık testleri ve etnik kökenden kaynaklanabilecek kalıtsal hastalıklar için testler mutlaka yapılmalıdır.
Ayrıca, donör alıcı aile ile kan grubu, boy, kilo, göz rengi, saç rengi gibi fiziksel özellikleri uyuşan kadınlar arasından alıcı ailenin özel istekleri de dikkate alınarak belirlenmelidir.
Yumurta donasyonunda gebelik şansı nedir?
Gürcistan yumurta donasyonu yasalarının donör seçiminde ki sıkı kurallarının etkisiyle gebelik başarısı oldukça yüksek olup, her 100 aileden 80-85 inde gebelik oluşmaktadır.
Yumurta donasyonu işlemi nerede yapılır?
Yumurta donasyonu maalesef her ülkede yasal olarak yapılamamaktadır. Yumurta donasyonunu ihtiyacı olan çiftler yakın olması nedeniyle Kıbrıs tüp bebek merkezleri ve Gürcistan tüp bebek merkezlerini tercih etmektedirler. Türkiye vatandaşları bu ülkelere pasaportsuz olarak gidebilmektedir.
Gürcistan yumurta donasyonu merkezleri ekonomiklik ve yasal boyut düşünüldüğü zaman Dünya standartlarındaki kuralları ve yasalarıyla, yumurta donosyonu işleminde sorun yaşamadan sonuca ulaşmak isteyen çiftler için en iyi tercih olmaktadır.
Gürcistan’da yumurta donasyonu işlemi, ekonomik ve yasal avantajlarının yanısıra, Gürcistan’ın tarihi dokusu ve doğası ile tedaviniz süresince tedavi stresini üzerinizden atmanız adına doğru bir seçim olacaktır.